Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Νικόλαος Κοπέρνικος: Η Google τιμά τα γενέθλιά του! (VIDEO)


O μεγαλύτερος πρώτος αριθμός

 
Αποτελείται από 17.425.170 ψηφία!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

«Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.»

...................................................................................................................
...................................................................................................................

ΜΑΡΚΟΣ ΠΟΡΚΙΟΣ ΚΑΤΩΝ
Aκόμα κι αν γινόταν να κατακλυστεί η χώρα με «δόσεις» τρισεκατομμυρίων ευρώ, η ζωή μας δεν θα πάψει να είναι το ίδιο μίζερη, ανυπόφορα πνιγμένη στην αδικία, στον διωγμό της ποιότητας. Eνα κράτος αντίπαλο του πολίτη, παρανοϊκό στη δυσλειτουργία του, παρασιτικό στη στελέχωσή του, θα μας βασανίζει σαδιστικά. Στα σχολειά θα στραπατσάρονται οι ψυχές των παιδιών μας, στα νοσοκομεία θα εξευτελίζεται η ανθρωπιά μας, στα γήπεδα θα εξηλιθιώνονται οι μάζες. Tο πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό.
Eλπίδα ανάκαμψης υπάρχει: Aν σαρωθεί ολόκληρο το σημερινό κομματικό σύστημα από μία καθολική έκρηξη κοινωνικής αξιοπρέπειας, ανυποχώρητων απαιτήσεων ποιότητας. «H Kαρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

GOTTFRIED WILHELM LEIBNIZ (1646 -1716)




17 OΣ ΑΙΩΝΑΣ


     Προικισμένος με μία εξαιρετική  νοημοσύνη, ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς μορφώθηκε ως αυτοδίδα­κτος, μελετώντας τα κείμενα της πλού­σιας βιβλιοθήκης του πατέρα του, κα­θηγητή πανεπιστημίου στη νομική σχολή. Εκτός από τη νομική επιστή­μη, στην οποία πήρε πτυχίο, σπούδα­σε μαθηματικά (απειροελάχιστη ανά­λυση) και φιλοσοφία, λαχταρώντας να πετύχει μία γενική μεταρρύθμιση της γνώσης, τη θεμελίωση μιας γε­νικής εγκυκλοπαιδικής επιστήμης, η οποία θα δημιουργηθεί μέσω της ορ­γανωμένης συνεργασίας των καλύτε­ρων ευρωπαϊκών μυαλών.

   Για να βάλει σε εφαρμογή αυτό το πολιτιστικό σχέδιο ο Λάιμπνιτς αφο­σιώθηκε σε μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα που τον οδήγησε από τη μία πρωτεύουσα στην άλλη και τον ώθησε να οργανώσει πολλές πολιτιστι­κές ομάδες και επιστημονικές ακαδη­μίες (σημαντική είναι εκείνη του Βε­ρολίνου το 1700). Το 1670 έλαβε μία θέση ως σύμβουλος στην Καγκελαρία του Ψηφοφόρου του Μάιντς και το 1676 έγινε Βιβλιοθηκάριος του δούκα του Ανοβέρου. Στπν Ολλανδία του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά τον Σπινόζα.      Διατηρούσε επαφές ακόμη και με τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα, ο οποίος, μετά από την υπόδειξη του, ίδρυσε την Ακαδημία της Πετρούπολης.
 
      Αυτή η φρενήρης πολιτιστική και διπλωματική δραστηριότητα που χαρακτήριζε τη ζωή του φι­λοσόφου καθόρισε επίσης και τη φύση των γραπτών του, τα οποία συνίστανται σχεδόν αποκλειστι­κά σε σύντομα ή περιστασιακά δοκίμια, σχέδια και σημειώσεις για τεράστια προγράμματα έρευνας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μέχρι και τον θάνατο του, σκιάστηκαν από την ανηπαράθεσή του με τον Νεύτωνα, η οποία σχετιζόταν με την ανακάλυψη της απειροελάχιστης ανάλυσης, από την ε­χθρική στάση της Γαλλίας του Λουδοβίκου XIV και από την εγκατάλειψη του ίδιου του δούκα του Ανοβέρου, ο οποίος το 1714 έγινε βασιλιάς της Αγγλίας.


Σημαντικότερα έργα: Συνδυασπκή τέχνη(1666), Νέο σύστημα για τη Φύση (1695), Πραγματεία για τη θεοδικία(1710).