Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ...Η ΚΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (1898 -1990 )


JEAN JACQUES ROUSSEEAU (1712 -1778 )



18ος ΑΙΩΝΑΣ
       Aντικομφορμιστης ανήσυχος, ατομικιστής, αλλά και οπαδός του κολεκτιβισμού, φυσικά διαφωτιστής, αλλά από πολλές απόψεις ήδη ρομαντικός, ο Ζαν Ζακ Ρούσο είναι ίσως ο πιο ποικιλο­τρόπως ερμηνευμένος φιλόσοφος ολό­κληρης της ιστορίας. Για κάποιους αντι­προσωπεύει τον θεωρητικό εμπνευ­στή της γαλλικής Επανάστασης, για άλλους τον συγγραφέα μιας παγκόσμιας κριτικής της σύγχρονης κοινωνίας, για κάποιους άλλους τον νοσταλγικό ονειρο­πόλο μιας χαμένης αθωότητας που προη­γήθηκε της ανθρωπότητας. Όλοι ωστόσο του αναγνωρίζουν ότι, με το έργο Αιμί­λιος, έβαλε τις βάσεις της σύγχρονης παιδαγωγίας.

    Σε μία τόσο αμφισβητούμενη σκέψη αντικατοπτρίζεται μία ζωή πλούσια, αλ­λά γεμάτη βάσανα. Γεννημένος στη Γε­νεύη από μία μικροαστική οικογένεια, έ­χασε τη μητέρα του στον τοκετό. Μορ­φώθηκε ως αυτοδίδακτος κατά τη διάρ­κεια μιας νεότητας ακατάστατης και γε­μάτης περιπλανήσεις.


    Το 1742 μετακομισέ στο Παρίσι και άρχισε να κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας τον αντιγραφέα μουσικής. Σ' τη χρονική περίοδο ήρθε σε επαφή με το περιβάλλον των διαφωτιστών και συγκεκριμένα με τον Ντιντερό και τον Νταλαμπέρ: επιμελήθηκε για λογαριασμό τους τα μουσικά άρθρα της μεγάλη Εγκυκλοπαίδειας.



Ανίκανος να συνάψει ικανοποιητικές ανθρώπινες σχέσεις, κατέληξε να διακόψει κάθε σχέση με τους Διαφωτιστές. Το 1762, αναγκασμένος να διαφύγει από τη Γαλλία, επειδή ήταν ύποπτος ότι έ τρεφε εχθρικά συναισθήματα ενάντια στο καθεστώς, κατέφυγε στην Αγγλία όπου βρήκε φιλοξενια για ένα διάστημα κοντά στον Ντέιβιντ Χιουμ. Γρήγορα, όμως και αυτή η σχέση με τον Άγγλο φίλοσο φο διαλύθηκε και ο Ρούσο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Παρίσι. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωης του μέσα στη μοναξιά και στη φτώχεια, συγγράφοντας τα απομνημονεύματα του, τα Όνειρα ενός μοναχικού ταξιδιώτη.

Έργα: Διάλογος για τις επιστήμες και ης τέχνες (1750), Διάλογος για τις απαρχές και τα Θεμέλια της ανισοτητας ανάμεσα στους ανθρώπους (1755), Νέα Ελοΐζα (1761), το Κοινωνικό συμβόλαιο (1762), Αιμίλιος  ή Περί εκπαιδεύσεως (1762), Εξομολογήσεις· (1770).






Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ




..............................................................................................................................
Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά
αντικρίζεις

για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει

για πράγματα πού ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα

για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ

και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου

γι' άλλα που επαναλαμβάνονται μ' ελάχιστες παραλλαγές

για πράγματα που πουλιούνται μόλις πιάσουν

κατάλληλη τιμή

για πράγματα που σάπισαν με το πέρασμα του καιρού

ή που ήσαν σάπια απ' την αρχή και δεν το έβλεπες

εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις

για πράγματα σοβαρά ή ανόητα που ρίσκαρες τη ζωή σου

για πράγματα σημαντικά που τα κατάλαβες αργότερα

για πράγματα που τα φοβήθηκες κι απέφυγες

ν' αναλάβεις

για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν

γι' άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά

για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις

για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες

και κάποτε, μία στις χίλιες, πραγματώθηκαν...

Εκεί απάνω σε βρίσκει ή ποίηση
.........................................................................................................................

FRANCOIS MARIE AROUET DE VOLTAIRE (1694 - 1778 )


            Στις 10 Φεβρουαρίου του 1778, όταν ο Φρανσουά-Μαρί Αρουέ, ο επονομαζομενος Βολταίρος, γύρισε στο Παρίσι μετά από είκοσι οκτώ χρόνια απουσίας για να παρακολουθήσει την παράσταση της Ιρέν, της τελευταίας του κωμωδίας, ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να επευφημή­σει τον ηλικιωμένο φιλόσοφο, ο οποίος εί­χε περάσει πια τα ογδόντα χρόνια και βρι­σκόταν κοντά στον θάνατο. Ήταν ο αντάξιος επίλογος μιας ζωής αφιερωμένης στη μάχη ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και στην πολιτική αλαζονεία, στην οποία ο κοινωνικός ζήλος ενωνόταν με μία πρόζα τόσο εκλεπτυσμένη όσο και σαρκαστική και καυστική.
 
18ος ΑΙΩΝΑΣ
           Ο Βολταίρος ήταν χωρίς αμ­φιβολία ο πνευματικός πατέρας του Γαλλι­κού Διαφωτισμού, το ίδιο το έμβλημα του κινήματος. Ωστόσο, στα πρώτα, κυρίως, χρόνια της ωριμότητας του, δεν έλειψαν οι δύσκολες στιγμές: ο φιλόσοφος συνελή­φθη δύο φορές και φυλακίστηκε στη Βαστίλη μετά από διαταγή αλαζόνων αριστο­κρατών, την υπεροψία των οποίων δεν κουραζόταν να καταγγέλλει. Ο βαρόνος της Ρουέν έδωσε διαταγή ακόμη και να μαστι­γωθεί άγρια από τους υπηρέτες του, όταν αρνήθηκε να μονομαχήσει μαζί του, ένας απλός αστός γιος ε­νός πλούσιου Παριζιάνου συμβολαιογράφου. Στα τριάντα του χρόνια, καταδικασμένος σε εξορία στο Λονδίνο, ήρθε σε επαφή με την αγγλική κουλτούρα και επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία του Λοκ και της επιστημονικής μεθόδου που εγκαινίασε ο Νεύτων, την οποία δεν έπαψε ποτέ να διαδίδει στην Ευρώπη. Το 1746, αφού συμφιλιώθηκε με την αυλή, κυρίως εξ αιτίας των καλών σχέσεων που διατηρούσε η Πο-μπαντούρ, έγινε επίσημα δεκτός στην Ακαδημία και ανακηρύχθηκε ιστοριογράφος της Γαλλίας.

Τα έργα του Βολταίρου είναι πάρα πολλές τραγωδίες (Οιδίποδας, 1718, Βρούτος, 1730, Ο Θάνατος του Καί­σαρα, 1733), φιλοσοφικά διηγήματα 1746, Ζαντίγκ 1747, Μέμνων 1750, Μικρομέγας, 1752, Καντίντ ή η αισιοδοξία 1759), δοκίμια (Φιλοσοφικές επιστολές ή αγγλικές Επιστολές, οι οποίες κατακρίθηκαν και ρίχτηκαν στην πυρά στην πλατεία από τους εκτελεστές στου Παρισιού, το 1733. Στοιχεία της νευτώνειας φιλοσοφίας, 1737, Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας, η οποία χτυπήθηκε πέντε χρόνια πριν από έναν τρομερό σεισμό, 1755, Πραγματεία για την ανοχή, 1762, Φιλοσοφικό ημερολόγιο, 1764, Ερωτήματα για την Εγκυκλοπαίδεια 1776).

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




 γεωπονος     αθλητης      δημοσιογραφος      δημοσιος υπαλληλος      επικοινωνιολογος       εμπορος      ζωγραφος    ηθοποιος     λογιστης   οικονομολογος       δικηγορος     διαφημιστης    τραπεζικος     συγγραφεας     προπονητης    ψυχολογος    ραδιοτηλεγραφητης   φαρμακοποιος    εκδοτης    επιχειρηματιας     λογιστης    μηχανικος   μετεωρολογος    κοινωνιολογος     ιδιωτικος υπαλληλος
 
ΚΑΙ  ΕΝΑΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ !!!

ΜΗΠΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ Η ΑΠΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ




Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΡΙΑ...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ -ΠΟΥ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝ ΖΩΗ - ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙ:



ΓΙΑΤΙ  ΜΑΣ  ΔΟΥΛΕΥΑΤΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ;;

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

JEAN LE ROND D' ALEMBERT (1717 -1783 )

18 ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ


           Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματι­κός, που γεννήθηκε και πέθανε στο Παρί­σι· ένας από τους σημαντικότερους λό­γιους και επιστήμονες του 18ου αιώνα, η ακτινοβολία του οποίου εκτεινόταν σε ολό­κληρη την Ευρώπη. Φίλος του Φρειδερί­κου της Πρωσίας και της Αικατερίνης της Ρωσίας, ήταν μέλος πολλών ακαδημιών και επιστημονικών εταιρειών.

           Η συνεισφορά του στην επιστήμη ε­ντοπίζεται στη μηχανική -με την αρχή πουφέρει το όνομα του- και θεωρείται ένας α­πό τους θεμελιωτές της μαθηματικής φυ­σικής. Οι ανακαλύψεις του στα μαθηματι­κά είναι κεφαλαιώδους σημασίας, κυρίωςστον τομέα του διαφορικού λογισμού.

      Λιγότερο πρωτότυπο είναι το φιλοσο­φικό του έργο, στο οποίο έχει επηρεαστεί από τον Μπέικον, τον Ντεκάρτ, το Νεύτω­να και τον Λοκ. Θέτει την εμπειρία ως α­φετηριακό σημείο κάθε δυνατής γνώσης και υποστηρίζει ότι ο λόγος, καθώς συντε­λεί την πρόοδο της γνώσης, επιτρέπει την αποτελεσματική πάλη κατά των προκατα­λήψεων και των φανατισμών. Συγκρατημένος και μετριοπαθής όσον αφορά τις δυνατότητες της μεταφυσικής, προαναγ­γέλλει στη φιλοσοφία των επιστημών το θετικισμό του Κοντ

          Συνιδρυτής με τον Ντιντερό της Εγκυ­κλοπαίδειας, της οποίας συνέταξε το DISCOURS PRELIMINAIRE (προοιμιο) το 1751, διηύθυνε το επιστημονικό μέρος της γιγα­ντιαίας αυτής προσπάθειας. Το άρθρο του «Γενεύη» προκάλεσε την έντονη αντίδρα­ση του Ρούσσο (Επιστολή στον Ντ' Αλαμπέρ περί των θεαμάτων, 1758).

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

JOΗΝ NASH -ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΩΝ

ohn Forbes Nash, Jr.
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
John Forbes Nash, Jr.
Born(1928-06-13) June 13, 1928 (age 84)
Bluefield, West Virginia, U.S.
ResidenceUnited States
NationalityAmerican
FieldsMathematics, Economics
InstitutionsMassachusetts Institute of Technology
Princeton University
Alma materPrinceton University,
Carnegie Institute of Technology
(now part of Carnegie Mellon University)
Doctoral advisorAlbert W. Tucker
Known forNash equilibrium
Nash embedding theorem
Algebraic geometry
Partial differential equations
Notable awardsJohn von Neumann Theory Prize (1978), Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (1994)
SpouseAlicia Lopez-Harrison de Lardé (m. 1957–1963; 2001–present)
John Forbes Nash, Jr. (born June 13, 1928) is an American mathematician whose works in game theory, differential geometry, and partial differential equations have provided insight into the forces that govern chance and events inside complex systems in daily life. His theories are used in market economics, computing, evolutionary biology, artificial intelligence, accounting, politics and military theory. Serving as a Senior Research Mathematician at Princeton University during the latter part of his life, he shared the 1994 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences with game theorists Reinhard Selten and John Harsanyi.
Nash is the subject of the Hollywood movie A Beautiful Mind. The film, loosely based on the biography of the same name, focuses on Nash's mathematical genius and struggle with paranoid schizophrenia.[1][2]
In 2002, PBS produced a documentary about Nash titled A Brilliant Madness, which tells the story of a mathematical genius whose career was cut short by his descent into madness.
In his own words, he states,
I later spent times of the order of five to eight months in hospitals in New Jersey, always on an involuntary basis and always attempting a legal argument for release. And it did happen that when I had been long enough hospitalized that I would finally renounce delusional hypotheses and revert to thinking of myself as a human of more conventional circumstances and return to mathematical research. In these interludes of, as it were, enforced rationality, I did succeed in doing some respectable mathematical research. Thus there came about the research for "Le problème de Cauchy pour les équations différentielles d'un fluide général"; the idea that Prof. Hironaka called "the Nash blowing-up transformation"; and those of "Arc Structure of Singularities" and "Analyticity of Solutions of Implicit Function Problems with Analytic Data".
But after my return to the dream-like delusional hypotheses in the later 60's I became a person of delusionally influenced thinking but of relatively moderate behavior and thus tended to avoid hospitalization and the direct attention of psychiatrists.
Thus further time passed. Then gradually I began to intellectually reject some of the delusionally influenced lines of thinking which had been characteristic of my orientation. This began, most recognizably, with the rejection of politically-oriented thinking as essentially a hopeless waste of intellectual effort.[3]

Contents

[hide]

[edit] Early life and career

Nash was born on June 13, 1928, in Bluefield, West Virginia. His father, after whom he is named, was an electrical engineer for the Appalachian Electric Power Company. His mother, born Margaret Virginia Martin and known as Virginia, had been a schoolteacher before she married. Both parents pursued opportunities to supplement their son's education, providing him with encyclopedias and even allowing him to take advanced mathematics courses at a local college while still in high school. After attending Carnegie Institute of Technology (now Carnegie Mellon University) and graduating in 1948 with bachelor's and master's degrees in mathematics, he accepted a scholarship to Princeton University where he pursued his graduate studies in Mathematics.[3]

[edit] Post-graduate career

Nash's advisor and former Carnegie Tech professor R.J. Duffin wrote a letter of recommendation consisting of a single sentence: "This man is a genius."[4] Nash was accepted by Harvard University, but the chairman of the mathematics department of Princeton, Solomon Lefschetz, offered him the John S. Kennedy fellowship, which was enough to convince Nash that Harvard valued him less.[5] Thus he went to Princeton where he worked on his equilibrium theory. He earned a doctorate in 1950 with a 28-page dissertation on non-cooperative games.[6] The thesis, which was written under the supervision of Albert W. Tucker, contained the definition and properties of what would later be called the "Nash equilibrium". These studies led to four articles:
Nash did ground-breaking work in the area of real algebraic geometry:
His work in mathematics includes the Nash embedding theorem, which shows that any abstract Riemannian manifold can be isometrically realized as a submanifold of Euclidean space. He also made significant contributions to the theory of nonlinear parabolic partial differential equations and to singularity theory.
In the book A Beautiful Mind, author Sylvia Nasar explains that Nash was working on proving a theorem involving elliptic partial differential equations when, in 1956, he suffered a severe disappointment when he learned of an Italian mathematician, Ennio de Giorgi, who had published a proof a couple of months[vague] before Nash achieved his proof. Each took different routes to get to their solutions. The two mathematicians met each other at the Courant Institute of Mathematical Sciences of New York University during the summer of 1956. It has been speculated that if only one of them had solved the problem, he would have been given the Fields Medal for the proof.[3]
In 2011, the National Security Agency declassified letters written by Nash in 1950s, in which he had proposed a new encryption-decryption machine.[8] The letters show that Nash had anticipated many concepts of modern cryptography, which are based on computational hardness.[9]

[edit] Personal life

In 1951, Nash went to the Massachusetts Institute of Technology as a C. L. E. Moore Instructor in the mathematics faculty. There, he met Alicia Lopez-Harrison de Lardé (born January 1, 1933), a physics student from El Salvador, whom he married in February 1957 at a Catholic ceremony, although Nash was an atheist.[10] She admitted Nash to a mental hospital in 1959 for schizophrenia; their son, John Charles Martin Nash, was born soon afterward, but remained nameless for a year because his mother felt that her husband should have a say in the name.
Nash and de Lardé divorced in 1963, though after his final hospital discharge in 1970 Nash lived in de Lardé's house. They were remarried in 2001.
Nash has been a longtime resident of West Windsor Township, New Jersey.[11]

[edit] Mental illness

[edit] Schizophrenia

Nash began to show signs of extreme paranoia and his wife later described his behavior as erratic, as he began speaking of characters like Charles Herman and William Parcher who were putting him in danger. Nash seemed to believe that all men who wore red ties were part of a communist conspiracy against him. Nash mailed letters to embassies in Washington, D.C., declaring that they were establishing a government.[12][13]
He was admitted to the McLean Hospital, April–May 1959, where he was diagnosed with paranoid schizophrenia. The clinical picture is dominated by relatively stable, often paranoid, fixed beliefs that are either false, over-imaginative or unrealistic, usually accompanied by experiences of seemingly real perception of something not actually present — particularly auditory and perceptional disturbances, a lack of motivation for life, and mild clinical depression.[14] Upon his release, Nash resigned from MIT, withdrew his pension, and went to Europe, unsuccessfully seeking political asylum in France and East Germany. He tried to renounce his U.S. citizenship. After a problematic stay in Paris and Geneva, he was arrested by the French police and deported back to the United States at the request of the U.S. government.
In 1961, Nash was committed to the New Jersey State Hospital at Trenton. Over the next nine years, he spent periods in psychiatric hospitals, where, aside from receiving antipsychotic medications, he was administered insulin shock therapy.[14][15][16]
Although he sometimes took prescribed medication, Nash later wrote that he only ever did so under pressure. After 1970, he was never committed to the hospital again and he refused any medication. According to Nash, the film A Beautiful Mind inaccurately implied that he was taking the new atypical antipsychotics during this period. He attributed the depiction to the screenwriter (whose mother, he notes, was a psychiatrist), who was worried about encouraging people with the disorder to stop taking their medication.[17] Others, however, have questioned whether the fabrication obscured a key question as to whether recovery from problems like Nash's can actually be hindered by such drugs,[18] and Nash has said they are overrated and that the adverse effects are not given enough consideration once someone is deemed mentally ill.[19][20][21] According to Sylvia Nasar, author of the book A Beautiful Mind, on which the movie was based, Nash recovered gradually with the passage of time. Encouraged by his then former wife, de Lardé, Nash worked in a communitarian setting where his eccentricities were accepted. De Lardé said of Nash, "it's just a question of living a quiet life".[13]
Nash in November 2006 at a game theory conference in Cologne.
Nash dates the start of what he terms "mental disturbances" to the early months of 1959 when his wife was pregnant. He has described a process of change "from scientific rationality of thinking into the delusional thinking characteristic of persons who are psychiatrically diagnosed as 'schizophrenic' or 'paranoid schizophrenic'"[22] including seeing himself as a messenger or having a special function in some way, and with supporters and opponents and hidden schemers, and a feeling of being persecuted, and looking for signs representing divine revelation.[23] Nash has suggested his delusional thinking was related to his unhappiness and his striving to feel important and be recognized, and to his characteristic way of thinking such that "I wouldn't have had good scientific ideas if I had thought more normally." He has said, "If I felt completely pressureless I don't think I would have gone in this pattern".[24] He does not see a categorical distinction between terms such as schizophrenia and bipolar disorder.[25] Nash reports that he did not hear voices until around 1964, later engaging in a process of rejecting them.[26] He reports that he was always taken to hospitals against his will, and only temporarily renounced his "dream-like delusional hypotheses" after being in a hospital long enough to decide to superficially conform - to behave normally or to experience "enforced rationality". Only gradually on his own did he "intellectually reject" some of the "delusionally influenced" and "politically-oriented" thinking as a waste of effort. However, by 1995, although he was "thinking rationally again in the style that is characteristic of scientists," he says he also felt more limited.[22][27]

[edit] Recognition and later career

At Princeton, campus legend Nash became "The Phantom of Fine Hall" (Princeton's mathematics center), a shadowy figure who would scribble arcane equations on blackboards in the middle of the night. The legend appears in a work of fiction based on Princeton life, The Mind-Body Problem, by Rebecca Goldstein.
In 1978, Nash was awarded the John von Neumann Theory Prize for his discovery of non-cooperative equilibria, now called Nash equilibria. He won the Leroy P. Steele Prize in 1999.
In 1994, he received the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (along with John Harsanyi and Reinhard Selten) as a result of his game theory work as a Princeton graduate student. In the late 1980s, Nash had begun to use email to gradually link with working mathematicians who realized that he was the John Nash and that his new work had value. They formed part of the nucleus of a group that contacted the Bank of Sweden's Nobel award committee and were able to vouch for Nash's mental health ability to receive the award in recognition of his early work.[citation needed]
As of 2011 Nash's recent work involves ventures in advanced game theory, including partial agency, which show that, as in his early career, he prefers to select his own path and problems. Between 1945 and 1996, he published 23 scientific studies.
Nash has suggested hypotheses on mental illness. He has compared not thinking in an acceptable manner, or being "insane" and not fitting into a usual social function, to being "on strike" from an economic point of view. He has advanced evolutionary psychology views about the value of human diversity and the potential benefits of apparently nonstandard behaviors or roles.[28]
Nash has developed work on the role of money in society. Within the framing theorem that people can be so controlled and motivated by money that they may not be able to reason rationally about it, he has criticized interest groups that promote quasi-doctrines based on Keynesian economics that permit manipulative short-term inflation and debt tactics that ultimately undermine currencies. He has suggested a global "industrial consumption price index" system that would support the development of more "ideal money" that people could trust rather than more unstable "bad money". He notes that some of his thinking parallels economist and political philosopher Friedrich Hayek's thinking regarding money and a nontypical viewpoint of the function of the authorities.[29][30]
Nash received an honorary degree, Doctor of Science and Technology, from Carnegie Mellon University in 1999, an honorary degree in economics from the University of Naples Federico II on March 19, 2003,[31] an honorary doctorate in economics from the University of Antwerp in April 2007, and was keynote speaker at a conference on Game Theory. He has also been a prolific guest speaker at a number of world-class events, such as the Warwick Economics Summit in 2005 held at the University of Warwick.
Nash has an Erdős number of 3.[32][33][34]