Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ...Η ΚΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (1898 -1990 )


JEAN JACQUES ROUSSEEAU (1712 -1778 )



18ος ΑΙΩΝΑΣ
       Aντικομφορμιστης ανήσυχος, ατομικιστής, αλλά και οπαδός του κολεκτιβισμού, φυσικά διαφωτιστής, αλλά από πολλές απόψεις ήδη ρομαντικός, ο Ζαν Ζακ Ρούσο είναι ίσως ο πιο ποικιλο­τρόπως ερμηνευμένος φιλόσοφος ολό­κληρης της ιστορίας. Για κάποιους αντι­προσωπεύει τον θεωρητικό εμπνευ­στή της γαλλικής Επανάστασης, για άλλους τον συγγραφέα μιας παγκόσμιας κριτικής της σύγχρονης κοινωνίας, για κάποιους άλλους τον νοσταλγικό ονειρο­πόλο μιας χαμένης αθωότητας που προη­γήθηκε της ανθρωπότητας. Όλοι ωστόσο του αναγνωρίζουν ότι, με το έργο Αιμί­λιος, έβαλε τις βάσεις της σύγχρονης παιδαγωγίας.

    Σε μία τόσο αμφισβητούμενη σκέψη αντικατοπτρίζεται μία ζωή πλούσια, αλ­λά γεμάτη βάσανα. Γεννημένος στη Γε­νεύη από μία μικροαστική οικογένεια, έ­χασε τη μητέρα του στον τοκετό. Μορ­φώθηκε ως αυτοδίδακτος κατά τη διάρ­κεια μιας νεότητας ακατάστατης και γε­μάτης περιπλανήσεις.


    Το 1742 μετακομισέ στο Παρίσι και άρχισε να κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας τον αντιγραφέα μουσικής. Σ' τη χρονική περίοδο ήρθε σε επαφή με το περιβάλλον των διαφωτιστών και συγκεκριμένα με τον Ντιντερό και τον Νταλαμπέρ: επιμελήθηκε για λογαριασμό τους τα μουσικά άρθρα της μεγάλη Εγκυκλοπαίδειας.



Ανίκανος να συνάψει ικανοποιητικές ανθρώπινες σχέσεις, κατέληξε να διακόψει κάθε σχέση με τους Διαφωτιστές. Το 1762, αναγκασμένος να διαφύγει από τη Γαλλία, επειδή ήταν ύποπτος ότι έ τρεφε εχθρικά συναισθήματα ενάντια στο καθεστώς, κατέφυγε στην Αγγλία όπου βρήκε φιλοξενια για ένα διάστημα κοντά στον Ντέιβιντ Χιουμ. Γρήγορα, όμως και αυτή η σχέση με τον Άγγλο φίλοσο φο διαλύθηκε και ο Ρούσο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Παρίσι. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωης του μέσα στη μοναξιά και στη φτώχεια, συγγράφοντας τα απομνημονεύματα του, τα Όνειρα ενός μοναχικού ταξιδιώτη.

Έργα: Διάλογος για τις επιστήμες και ης τέχνες (1750), Διάλογος για τις απαρχές και τα Θεμέλια της ανισοτητας ανάμεσα στους ανθρώπους (1755), Νέα Ελοΐζα (1761), το Κοινωνικό συμβόλαιο (1762), Αιμίλιος  ή Περί εκπαιδεύσεως (1762), Εξομολογήσεις· (1770).






Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ




..............................................................................................................................
Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά
αντικρίζεις

για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει

για πράγματα πού ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα

για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ

και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου

γι' άλλα που επαναλαμβάνονται μ' ελάχιστες παραλλαγές

για πράγματα που πουλιούνται μόλις πιάσουν

κατάλληλη τιμή

για πράγματα που σάπισαν με το πέρασμα του καιρού

ή που ήσαν σάπια απ' την αρχή και δεν το έβλεπες

εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις

για πράγματα σοβαρά ή ανόητα που ρίσκαρες τη ζωή σου

για πράγματα σημαντικά που τα κατάλαβες αργότερα

για πράγματα που τα φοβήθηκες κι απέφυγες

ν' αναλάβεις

για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν

γι' άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά

για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις

για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες

και κάποτε, μία στις χίλιες, πραγματώθηκαν...

Εκεί απάνω σε βρίσκει ή ποίηση
.........................................................................................................................

FRANCOIS MARIE AROUET DE VOLTAIRE (1694 - 1778 )


            Στις 10 Φεβρουαρίου του 1778, όταν ο Φρανσουά-Μαρί Αρουέ, ο επονομαζομενος Βολταίρος, γύρισε στο Παρίσι μετά από είκοσι οκτώ χρόνια απουσίας για να παρακολουθήσει την παράσταση της Ιρέν, της τελευταίας του κωμωδίας, ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να επευφημή­σει τον ηλικιωμένο φιλόσοφο, ο οποίος εί­χε περάσει πια τα ογδόντα χρόνια και βρι­σκόταν κοντά στον θάνατο. Ήταν ο αντάξιος επίλογος μιας ζωής αφιερωμένης στη μάχη ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και στην πολιτική αλαζονεία, στην οποία ο κοινωνικός ζήλος ενωνόταν με μία πρόζα τόσο εκλεπτυσμένη όσο και σαρκαστική και καυστική.
 
18ος ΑΙΩΝΑΣ
           Ο Βολταίρος ήταν χωρίς αμ­φιβολία ο πνευματικός πατέρας του Γαλλι­κού Διαφωτισμού, το ίδιο το έμβλημα του κινήματος. Ωστόσο, στα πρώτα, κυρίως, χρόνια της ωριμότητας του, δεν έλειψαν οι δύσκολες στιγμές: ο φιλόσοφος συνελή­φθη δύο φορές και φυλακίστηκε στη Βαστίλη μετά από διαταγή αλαζόνων αριστο­κρατών, την υπεροψία των οποίων δεν κουραζόταν να καταγγέλλει. Ο βαρόνος της Ρουέν έδωσε διαταγή ακόμη και να μαστι­γωθεί άγρια από τους υπηρέτες του, όταν αρνήθηκε να μονομαχήσει μαζί του, ένας απλός αστός γιος ε­νός πλούσιου Παριζιάνου συμβολαιογράφου. Στα τριάντα του χρόνια, καταδικασμένος σε εξορία στο Λονδίνο, ήρθε σε επαφή με την αγγλική κουλτούρα και επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία του Λοκ και της επιστημονικής μεθόδου που εγκαινίασε ο Νεύτων, την οποία δεν έπαψε ποτέ να διαδίδει στην Ευρώπη. Το 1746, αφού συμφιλιώθηκε με την αυλή, κυρίως εξ αιτίας των καλών σχέσεων που διατηρούσε η Πο-μπαντούρ, έγινε επίσημα δεκτός στην Ακαδημία και ανακηρύχθηκε ιστοριογράφος της Γαλλίας.

Τα έργα του Βολταίρου είναι πάρα πολλές τραγωδίες (Οιδίποδας, 1718, Βρούτος, 1730, Ο Θάνατος του Καί­σαρα, 1733), φιλοσοφικά διηγήματα 1746, Ζαντίγκ 1747, Μέμνων 1750, Μικρομέγας, 1752, Καντίντ ή η αισιοδοξία 1759), δοκίμια (Φιλοσοφικές επιστολές ή αγγλικές Επιστολές, οι οποίες κατακρίθηκαν και ρίχτηκαν στην πυρά στην πλατεία από τους εκτελεστές στου Παρισιού, το 1733. Στοιχεία της νευτώνειας φιλοσοφίας, 1737, Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας, η οποία χτυπήθηκε πέντε χρόνια πριν από έναν τρομερό σεισμό, 1755, Πραγματεία για την ανοχή, 1762, Φιλοσοφικό ημερολόγιο, 1764, Ερωτήματα για την Εγκυκλοπαίδεια 1776).

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




 γεωπονος     αθλητης      δημοσιογραφος      δημοσιος υπαλληλος      επικοινωνιολογος       εμπορος      ζωγραφος    ηθοποιος     λογιστης   οικονομολογος       δικηγορος     διαφημιστης    τραπεζικος     συγγραφεας     προπονητης    ψυχολογος    ραδιοτηλεγραφητης   φαρμακοποιος    εκδοτης    επιχειρηματιας     λογιστης    μηχανικος   μετεωρολογος    κοινωνιολογος     ιδιωτικος υπαλληλος
 
ΚΑΙ  ΕΝΑΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ !!!

ΜΗΠΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ Η ΑΠΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ