Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

SEREN KIERKEGAARD ( 1813 -1855 )



19 ος ΑΙΩΝΑΣ
          O Σόρεν Κίρκεγκαρντ είχε απόλυτο δί­κιο, όταν προέβλεψε ότι η Βιογραφία του θα γινόταν αντικείμενο μελέτης από τις μελλοντικές γενιές όσο και η σκέψη του. Και το μυστήριο, το οποίο μέχρι σήμερα πε­ριβάλλει τη ζωή του δεν φωτίζεται καθό­λου από τη μελέτη των χιλιάδων σελίδων του εξαιρετικού Ημερολογίου. Ωστόσο η ζωή του Κίρκεγκαρντ ήταν σχεδόν ολοκλη­ρωτικά κενή από σημαντικά γεγονότα. Γεν­νημένος στην Κοπεγχάγη, πέθανε εκεί σε η­λικία μόλις σαράντα δύο ετών, αφού πραγ­ματοποίησε μοναχά δύο σύντομα ταξίδια στο Βερολίνο. Πήρε το πτυχίο του στη θεο­λογία (η διατριβή του είχε θέμα την Έννοια της ειρωνίας) αλλά, αφού μετάνιωσε για τον κλάδο σπουδών που είχε επιλέξει, απο­φάσισε μετά από Βασανιστική σκέψη να α­παρνηθεί το επάγγελμα του πάστορα και έ­ζησε από το εισόδημα που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Αφοσιώθηκε στη δραστη­ριότητα του συγγραφέα, αλλά αρνήθηκε να την κάνει επάγγελμα, φτάνοντας μέχρι και να υπογράφει με ψευδώνυμα. Ερωτεύτηκε την Ρεγκίνα Όλσεν, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος διέλυσε τον αρρα­βώνα μετά από πολύ λίγο καιρό, σχεδόν τρομαγμένος από την ίδια του την απόφαση. Πολλές φορές περιέγραψε ότι ένα σκοτεινό ανάθεμα Βάραινε την οικογένεια του και ακόμη και στο κρεβάτι του θα­νάτου μνημόνευσε αυτή τη σκλήθρα που είχε Βυθιστεί στη σάρκα του και είχε βασανίσει τη ζωή του. Φαίνεται ότι καταλόγιζε στον πατέρα του ένα σοβαρό αμάρτημα (ίσως μία τρομερή Βλασφημία), αλ­λά, και αυτό είναι Βασικό σημείο, αυτός ο ίδιος απέφευγε πάντα να επιλύσει οριστικά τη διαμάχη με τον γονέα του.      

          Μπορούμε να πούμε, τελικά, ότι η ζωή του Κίρκεγκαρντ ήταν υποδειγματικά κενή. Και αυτό που μοιάζει παράδοξο είναι στην πραγματικότητα μοναχά συνάφεια ανάμεσα σε ζωή και σκέψη, ανάμεσα στην ύπαρξη και τη διδασκαλία ενός φιλοσόφου που αντιλαμβανόταν τη φιλοσο­φία ως έναν εξαντλητικό και ασκητικό ενδοσκοπικό συλλογισμό πάνω σε θέματα τον τίπο­τε, της αγωνίας, της πίστης και του νοήματος της ύπαρξης.

Έργα: Είτε-είτε (1843), Ημερολόγιο ενός διαφθορέα (1843), Φόβοςκαι τρόμος (1843), Η έννοια της αγω­νίας (1844), Στάδια της πορείας της ζωής (1845), Η θανατηφόρα ασθένεια (1849).


Δεν υπάρχουν σχόλια: