Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

JOHN STUART MILL (1806 -1873 )

19 0ς αιωνας


Άγγλος φιλόσοφος και οικονομολόγος. Επηρεά­στηκε από τον Χιουμ και τον Μπένθαμ. Είναι εμπειριστής, κάτι το οποίο γι' αυτόν σημαίνει και αντικαντιανός, τόσο στην ψυχολογία -όπου αρνείται κάθε  a priori του λόγου και εξηγεί όλες τις νοητικές λειτουργίες με το συνειρμισμό- όσο και στη λογική, όπου υποστηρίζει ότι η λογι­κή συναγωγή γίνεται μόνο από το επιμέ­ρους στο επιμέρους και ότι η επαγωγή εί­ναι δυνατή μόνο με αφετηρία έναν ορι­σμένο αριθμό ανάλογων εμπειριών και μέσω της τήρησης τεσσάρων «κανόνων» (τους οποίους εμπνέεται από τον Μπέι­κον*): της συμφωνίας, της διαφοράς, των συνακόλουθων παραλλαγών και των υπόλοιπων. Αν και ατομικιστής, ο Μιλ δέ­χεται ορισμένες σοσιαλιστικές ιδέες: υ­περαμύνεται της κρατικής παρέμβασης όταν αποσκοπεί στο να συνδράμει τους απόκληρους ή να διαμορφώσει συνεται­ρισμούς παραγωγής. Επίσης, είναι υπέρμαχος της πολιτικής απελευθέρωσης των γυναικών.
Ο ηθικός ωφελιμισμός του Μιλ θεω­ρεί ως στόχο της ύπαρξης, πέραν της α­πλής ατομικής ευδαιμονίας, τη συλλογική ευημερία: δέχεται ότι, αν και το συμφέρον συνιστά γενικώς το πρώτο ελατήριο της συμπεριφοράς, μπορεί να μεταβληθεί σε αλτρουιστικό και ανιδιοτελές συναίσθημα. Αυτή η ηθική πλησιάζει τελικά το χριστια­νισμό και ο Μιλ συμπεραίνει την ύπαρξη του Θεού.
ΚΥΡΙΑ ΕΡΓΑ . Συστημα λογικης (1843 ),Αρχες πολιτικης οικονομιας (1848), Περι ελευθεριας ( 1859 ),Ωφελιμισμος (1861 ),Αυτοβιογραφια (1853-1861 ),Περι της υποταγης των γυναικων (1869 ).ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ...urozoi-roussel

Δεν υπάρχουν σχόλια: