Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

το 2010 η Ελλάδα πτώχευσε !


 
3 ερωτήματα :

  • τι έφταιξε και πτωχευσαμε ;
  • τι κάνουμε τώρα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις ;
  • θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία ;
3 απαντήσεις :

  • στο πρώτο ερώτημα δεν θα βρούμε ποτέ απάντηση ,λόγω της πολυπλοκότητας  της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης των τελευταίων 30 χρόνων.
  • στο δεύτερο ερώτημα επίσης πολυ δύσκολα θα το πετύχουμε γιατί δεν γνωρίζουμε να διαχειριζόμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι τέτοια γεγονότα και το συμφέρον επιβίωσης θα πρωταγωνιστήσει.
  • εδώ ,υπάρχει απάντηση και μάλλον είναι εύκολη ....στρέφουμε την προσοχή μας στην επιστήμη ,αναδεικνύουμε τη φιλοσοφική πολιτική σκέψη του 20ου αιώνα ,κάνουμε προτεραιότητα την παιδεία και περιμένουμε τους Έλληνες με τις λαμπρές σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό να τους εμπιστευτούμε για τα επόμενα 30 χρόνια !...ΑΠΛΑ....
 

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ...ΦΟΒΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ !

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Φωτεινή Δάρρα
CD:"Λουλούδι στη φωτιά".2012



Πάντα στον κόσμο θα 'ρχεται
Παρασκευή Μεγάλη
και κάποιος θα σταυρώνεται
για να σωθούν οι άλλοι

Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ' τη χώρα!


Στης εκκλησιάς τα μάρμαρα
αμπέλια θα κεντήσω,
ν' ανοίξει ο δρόμος σήμερα
και να σε φέρει πίσω.

Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ' τη χώρα!


Να γίνουν άγια Κοινωνία
για σένα και για μένα
κι όταν ανοίξουμε πανιά
να 'ναι όλα ευλογημένα....

Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ' τη χώρα!

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ


ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ !


Η «χαμένη» αδελφή της Σελήνης
Επανέρχεται η θεωρία ότι κάποτε η Γη είχε 2 φεγγάρια
Η «χαμένη» αδελφή της Σελήνης
Δείτε ένα βίντεο σχετικά με τη θεωρία των δύο φυσικών δορυφόρων της Γης

9
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
Καλιφόρνια 
Πριν από δύο χρόνια ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης διατύπωσαν τη θεωρία η Γη διέθετε όχι ένα αλλά δύο φυσικούς δορυφόρους. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία κάποια στιγμή οι δύο δορυφόροι συγκρούστηκαν δημιουργώντας τη Σελήνη. Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στις ΗΠΑ στηρίζει τη θεωρία για την ύπαρξη (κάποτε) δύο δορυφόρων γύρω από τη Γη.  

Η σύγκρουση-συγχώνευση
Τη νέα θεωρία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας οι οποίοι πιστεύουν ότι αμέσως μετά τη δημιουργία της Γης (λίγες δεκάδες εκατομμύρια έτη μετά) γύρω από τον πλανήτη μας εμφανίσθηκαν δύο δορυφόροι το μέγεθος των οποίων (του καθενός ξεχωριστά) ήταν μικρότερο από εκείνο της Σελήνης. Κάποια στιγμή ο μικρότερος εκ των δύο δορυφόρων προσέγγισε τον μεγαλύτερο, συγκρούστηκε και τελικά συγχωνεύθηκε με αυτόν δημιουργώντας τη Σελήνη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βουνά και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά της επιφάνεια της Σελήνης είναι τα υπολείμματα του μικρότερου δορυφόρου. Αναμένεται να αναπτύξουν τη θεωρία τους σε συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου που θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Δείτε σχετικά: Υπήρχε και δεύτερη Σελήνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

3 ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΒΙΒΛΙΑ!


" το γεωμετρικα ομορφο" τευχος α και β.
Περιεχει 258 θεωρηματα,προτασεις,ασκησεις που φερουν το ονομα του δημιουργου τους ,μαθηματικου.

"η ευκλειδεια γεωμετρια στους Βουδιστικους ναους και τα ιερα του Σιντοισμου της  Ιαπωνιας"
Περιεχει θεματα γεωμετριας που βρεθηκαν στα sangaku,κατα την περιοδο Edo,στην Ιαπωνια.

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ (354-430)




ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
         Γνωρίζουμε τη ζωή του Αυ­ρήλιου Αυγουστίνου (354 -430 μ.Χ.) καλύτερα από εκείνη οποιουδήποτε άλλου στοχαστή της αρχαιότητας. Οι Εξομολογήσειςτου, πράγματι, δεν είναι μια αυτοβιογραφία με τη σύγ­χρονη έννοια (επειδή αυτό που ενδιαφέρει τον συγγραφέα δεν είναι η ιστορία του ως άτομο, αλλά σαν άνθρωπος που αναζη­τά τον Θεό), ωστόσο παραμέ­νουν ένα μοναδικό έργο, ένα α­νοιχτό παράθυρο για τις πιο μύ­χιες σκέψεις του, για τις ανα­μνήσεις του, τις μεταμέλειες και τις σκέψεις ενός ανθρώπου στην αρχή του Μεσαίωνα.
        Γεν­νήθηκε στην Ταγάστη (σημερι­νή Τυνησία) και αφού ολοκλή­ρωσε τις κλασικές του σπου­δές, έγινε καθηγητής ρητορι­κής πρώτα στην Καρθαγένη, μετά στη Ρώμη και τέλος στο Μιλάνο, όπου η συνάντηση με τον επί­σκοπο Αμβρόσιο στάθηκε καθοριστική για την απόφαση του να απαρνηθεί τον Μανιχαϊσμό, τον ο­ποίο είχε ασπαστεί για εννέα χρόνια. Η μεταστροφή στον Καθολικισμό έγινε σιγά-σιγά, μέσω δια­δοχικών πνευματικών κατακτήσεων, οι οποίες ευνοήθηκαν από τη συνεχή και γόνιμη παρουσία τη μητέρας του, Μόνικας. Αφού άφησε το Μιλάνο, το 387, εγκατέλειψε το επάγγελμα της ρητορι­κής, επέστρεψε στην Αφρική και αφοσιώθηκε στη θρησκευτική και θεολογική περισυλλογή και στη μάχη κατά των αιρέσεων, και συγκεκριμένα κατά του Πελαγιανισμού, ο οποίος πρέσβευε μία αισιόδοξη ιδέα για την ανθρώπινη φύση, την οποία θεωρούσε ικανή να κάνει το καλό Βασισμένη μόνο στις δυνάμεις της. Η σημασία του Αυγουστίνου για την ιστορία του χριστιανισμού δεν είναι εύκολο να περιγραφεί: Σίγουρα ο πιο σημαντικός εκ των Πατέρων της Εκκλησίας, ήξερε πώς να μπολιάσει τη νέα θρησκεία δίπλα στο δένδρο του αρχαίου νεοπλατωνισμού. Διασώζοντας συστη­ματικά ό,τι μπορούσε να διασωθεί από την αρχαία φιλοσοφική σκέψη, ο Αυγουστίνος αποτελεί για την ιστορία έναν αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και στη χριστιανική κοινωνία.

     Τα έργα του Αυγουστίνου είναι περισσότερα από τριακόσια. Τα πιο σημαντικά είναι: Η Αγία Τριάδα, το Θεολογικό-φιλοσοφικό αριστούργημα (399-419), Κατά τωνΜανιχαϊστών(388), Εξομολογήσεις (397), Περί του βαπτίσματος κατά τωνΔονατιστών(4ϋΙ), Περί των ηρωικών πράξεων του Πελάγιου (417), Η Χάρις του Χριστού και το προπατορικό αμάρτημα (418), Ηπολιτείατου θεού (413-427).

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ (1221-1274)




ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
        Ο Θωμάς ο Ακινάτης ήταν ο μεγαλύ­τερος εκπρόσωπος του Σχολαστικισμού, της μεσαιωνικής φιλοσοφίας. Εκτός από μία Βαθιά προσωπική ευλάβια, διέθετε ένα εκπληκτικό συλλογι­στικό ταλέντο που του εξασφάλισε μία θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους στοχαστές της ιστορίας. Εξ αιτίας της γερο­δεμένης εμφάνισης του και της συνήθειάς του να μένει σιωπηλός, οι συμ­φοιτητές του στη Θεολογική Σγολή του Πανεπιστημίου της Κολονίας του χάρισαν το παρατσούκλι το μουγκό βόδι, αλλά όταν ο καθηγητής, ο διάσημος φι­λόσοφος Αλμπέρτο Μάνιο, θέλησε να διατυπώσει μία κρίση, αναλύοντας με ποιον τρόπο ο Θωμάς είχε επιλύσει ένα θεολογικό πρόβλημα, εί­πε: Αυτόν, που αποκαλούμε μουγκό Βό­δι, θα μουγκρίσει τόσο δυνατά, που Θα ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στιστή πρόβλεψη, επειδή, όταν ο Θωμάς μπήκε στο Τάγμα των Αομηνικανών, έγι­νε ο πρωταγωνιστής της πνευματικής ζωής του αιώνα του, καθηγητής θεολο­γίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ακαταπόνητος αναπληρωτής καθη­γητής στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης: της Μπαλόνια, της Ρώμης, της Νάπολης, του Πα­ρισιού, της Κολονίας. Η επίμονη προσπάθεια του να συμφιλιώσει τις αξίες της πίστης με εκεί­νες της λογικής, δοκιμάζοντας μία προσέγγιση στη φιλοσοφία αριστοτελικού τύπου, τον έθεσε ε­ναντίον, αφ' ενός σης μυσηκο-πλατωνικές τάσεις που πρέσβευαν εκείνη την εποχή οι Φραγκισκανοί, και αφ' ετέρου στους ΑΒερροϊστές, δηλαδή εκείνους που, μιμούμενοι τη διδασκαλία του μεγά­λο Αραβα στοχαστή Αβερρόη, εντόπιζαν στη διδασκαλία του Αριστοτέλη επιχειρήματα που δεν συμ­βάδιζαν με τη χριστιανική αποκάλυψη (για παράδειγμα την ιδέα της θνησιμότητας της ατομικής ψυχής).

Τα σημαντικότερα έργα του Θωμά: Αμφισβητούμενα ζητήματα 1259), Συνθήκη κατά των Ειδωλολατρών (1269-1273), Σύνοψη θεολογίας , το οποίο παρέμεινε ημιτελές έως τον θάνατο του συγγραφέα.
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

NICOLAOUS CUZANUS (1404- 1464)


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

      Γεννήθηκε στην Κουές (Κούζα στα ιταλικά) κοντά στο Τρεβίρι (Γερμανία), είναι ο πιο σημαντικός φιλόσοφος του 15ου αιώνα. Όπως συνέβαινε συχνά τα τελευταία χρόνια του Μεσαίωνα, εκπαιδεύτηκε ταξι­δεύοντας από το ένα μέρος στο άλλο σ' αυτό που (από τον επόμενο αιώνα) θα ονομαστεί Ευρώπη. Γερμανικής καταγωγής, γιος ενός φτωχού Βαρκάρη, έλαβε την πρώτη εκπαί­δευση στο Ντέβεντερ (Ολλανδία) στους Αδελφούς της Κοινής Ζωής, μια θρησκευτι­κή οργάνωση εμπνευσμένη από τον γερμανι­κό μυστικισμό. Αργότερα γράφτηκε στο Πα­νεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Γερμανία) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πάδοβα, η οποία φημιζόταν για τη Νομική της Σχολή. Ο νεαρός Κούζα, πράγματι, ήταν προσανατολι­σμένος προς τις νομικές σπουδές και μόνον α­φού έχασε -δημιουργώντας μεγάλο σκάνδα­λο- την πρώτη του υπόθεση στο δικαστήριο αποφάσισε να περάσει από τη δικηγορια στη θεολογία. Στα είκοσι πέντε του χρονια έγινε ιερέας, μετά ιεράρχης, επίσκοπος (στην Μπρε-σανόνε) και τέλος, από το 1448, καρδινάλιος.

        Το ΣυμΒούλιο της Βασιλείας του ανέθεσε να αντιπροσωπεύσει τη λατινική Εκκλησία σε μία διπλω­ματική αποστολή στην Ελλάδα, με το φιλόδοξο πρόγραμμα να προωθήσει την επανενοποίηση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τον Κούζα και για ολόκληρο τον αιώνα του, ήταν μια μοναδική ευκαι­ρία πολιτιστικής ανάπτυξης, τα έργα των αρχαίων κλασικών τα οποία ο φιλόσοφος έφερε στην Ιταλία, μαζί με μία μεγάλη ομάδα σοφών, οι οποίοι δίδαξαν στους Ιταλούς λόγιους την, από αιώνες ξερασμένη, ελληνική γλώσσα, αντιπροσώπευαν έναν σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη του Ουμανισμού.

          Εργάστηκε για την πραγματοποίηση μιας θρησκευτικής μεταρρύθμισης, τασσόμενος με το μέ­ρος του πάπα στη διαμάχη που σχετιζόταν με την εξουσία να παραχωρούνται πακικές συμβουλές, και πλήρωσε σκληρά αυτόν τον πολιτικό ζήλο: αφού ξεκίνησε μία διαμάχη με τον Σιγισμόνδο, δού­κα του Τιρόλο, παρέμεινε στη φυλακή για κάμποσα χρόνια.

        Έργα: Η Απολογία της σοφής αμάθειας, το πιο σημαντικό έργο του (1440), Οι δοξασίες (1445), Ο ανόητος (1450), Το παιγνίδι της μπάλας (1463).



DESIDERIOUS ERASME (1469-1536)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

       Ολ­λανδός στοχαστής που γεννήθηκε στο Ρόπερνταμ. Ευρωπαϊκό και κοσμοπολίτι­κο πνεύμα, ζει στη Γαλλία και στην Ιταλία και πεθαίνει στην ελβετική πόλη Βασιλεία.Στο γνωστότερο, αντικομφορμιστικό,έργο του Μωρίας εγκώμιον σατιρίζει τα ή­θη της εποχής του σε όλο τον κόσμο. Η
τρέλα που προσωποποιεί είναι, σύμφωναμε αυτόν, πανταχού παρούσα και αποτε­λείτο «κρυφό ελατήριο της ζωής».


Στηριζόμενος στην παπική αυθεντία,δημοσιεύει το 1516 μια μετάφραση της
Καινής Διαθήκης, που απορρίπτεται από τους πιο παραδοσιακούς κύκλους, οι ο­ποίοι τον κατηγορούν ότι «γέννησε το αυ­γό που επώασε ο Λούθηρος». Αλλά το1524 δημοσιεύει το δοκίμιο του Περί του αυτεξουσίου, όπου υπερασπίζεται την κα­θολική αντίληψη για τις σχέσεις φύσης και
θείας χάρης εναντίον των λουθηρανικών θέσεων, που αρνούνται τη δυνατότητα του ανθρώπου να κάνει το καλό εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος:
σύμφω­να με τις λουθηρανικές θέσεις, ό,τι και να
κάνει ο άνθρωπος, και παρά την αγαθή του βούληση, είναι αδύνατον να σωθεί χω­ρίς τη θεία βοήθεια εξαιτίας της «υπόδου­λης» βούλησης του.
Ο Λούθηρος θεωρεί ότι κάθε ανθρώπινη προσπάθεια προς αυ­τή την κατεύθυνση αποτελεί έπαρση και προσβολή προς το Θεό και καταγγέλλει τη χρήση του λόγου, «αυτής της ερωμενης του διαβόλου», από τον Έρασμο. Αντί­θετα, ο
Έρασμος θεωρεί ότι ο άνθρωπος έχει τη δύναμη, αν το επιθυμεί, να συμμε­τάσχει ενεργά στη σωτηρία του: η ανθρώ­πινη βούληση, που ταυτίζεται με την ελεύ­θερη βούληση, συνεργάζεται αποτελε­σματικά με τη θεία χάρη.
 «Πρίγκιπας του ουμανισμού», ο Έρα­σμος, τρέφοντας εμπιστοσύνη στην αν­θρώπινη φύση, κηρύσσει την ανεκτικότη­τα και ένα χριστιανικό πνευματισμό πιστό στο Ευαγγέλιο.

 κυρια εργα: Μωρίας εγκώμιον ( 1511)·  [Περί του αυτεξουσίου] (1524).

ΛΕΞΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ



7 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

 
Καμία από τις καθημερινές μας συνήθειες δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις επτά εξισώσεις
7 εξισώσεις που άλλαξαν τον κόσμο
Για να φθάσει στο ντους σας το νερό χρειάζεται μια σειρά από εξισώσεις που ρυθμίζουν την παροχή και τη ροή του
 
 

Το ξυπνητήρι χτυπάει. Κοιτάζετε το ρολόι. Η ώρα είναι 6.30 το πρωί. Δεν έχετε καλά-καλά σηκωθεί από το κρεβάτι και ήδη τουλάχιστον έξι μαθηματικές εξισώσεις έχουν μπει στη ζωή σας. Το τσιπάκι της μνήμης που αποθηκεύει την ώρα στο ρολόι σας δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς μια βασική εξίσωση της Κβαντομηχανικής. Η ώρα του έχει οριστεί από ένα ραδιοηλεκτρικό σήμα το οποίο δεν θα είχαμε επινοήσει ούτε στα όνειρά μας χωρίς τις τέσσερις εξισώσεις του ηλεκτρομαγνητισμού του Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ. Αυτό δε το σήμα μεταδίδεται με βάση τον τύπο που είναι γνωστός ως κυματική εξίσωση. Κολυμπάμε συνεχώς σε έναν κρυφό ωκεανό εξισώσεων. Υπάρχουν πίσω από τις μεταφορές, το οικονομικό σύστημα, την Υγεία, την πρόληψη και τη διερεύνηση του εγκλήματος, τις επικοινωνίες, το φαγητό, το νερό, τη θέρμανση και τον φωτισμό μας.

Οταν μπαίνετε στο ντους εξισώσεις ρυθμίζουν την παροχή του νερού σας. Τα δημητριακά στο πρωινό σας προέρχονται από σοδειές που καλλιεργήθηκαν με τη βοήθεια στατιστικών εξισώσεων. Το αεροδυναμικό σχήμα του αυτοκινήτου με το οποίο πηγαίνετε στη δουλειά σας οφείλεται ως έναν βαθμό στις εξισώσεις Ναβιέ - Στρόουκς που περιγράφουν πώς ο αέρας ρέει γύρω του. Ανοίγοντας τον πλοηγό σας μπαίνετε ξανά στο πεδίο της Κβαντικής Φυσικής, όπως και σε αυτό των νόμων του Νεύτωνα για την κίνηση και τη βαρύτητα, οι οποίοι βοήθησαν στην εκτόξευση και στον καθορισμό της τροχιάς των γεωδαιτικών δορυφόρων. Η συσκευή χρησιμοποιεί επίσης εξισώσεις-γεννήτριες τυχαίων αριθμών για τον συγχρονισμό των σημάτων, τριγωνομετρικές εξισώσεις για τον υπολογισμό της θέσης, καθώς και την ειδική και γενική σχετικότητα για την ακριβή ανίχνευση της κίνησης των δορυφόρων υπό τη βαρύτητα της Γης.
Χωρίς εξισώσεις το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας μας δεν θα είχε εφευρεθεί ποτέ. Βεβαίως σημαντικές εφευρέσεις όπως η φωτιά και ο τροχός προήλθαν χωρίς καμία μαθηματική γνώση. Παρ' όλα αυτά χωρίς τις εξισώσεις θα βρισκόμασταν ακόμη σε έναν κόσμο του Μεσαίωνα.
Οι εξισώσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο στην τεχνολογία. Χωρίς αυτές δεν θα κατανοούσαμε τη Φυσική που διέπει τις παλίρροιες, τα κύματα που σκάνε στην ακτή, τις συνεχείς μεταβολές του καιρού, τις κινήσεις των πλανητών, τα πυρηνικά καμίνια των άστρων, τις σπείρες των γαλαξιών – την απεραντοσύνη του Σύμπαντος και τη θέση μας μέσα σε αυτό.
Υπάρχουν χιλιάδες σημαντικές εξισώσεις. Οι επτά στις οποίες επικεντρώνομαι εδώ – η κυματική εξίσωση, οι τέσσερις εξισώσεις του Μάξγουελ, ο μετασχηματισμός του Φουριέ και η εξίσωση του Σρέντινγκερ – απεικονίζουν πώς οι εμπειρικές παρατηρήσεις οδήγησαν σε εξισώσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε τόσο στην επιστήμη όσο και στην καθημερινή ζωή.
Ενας κόσμος κυμάτων
Κατ' αρχάς, η κυματική εξίσωση. Ζούμε σε έναν κόσμο κυμάτων. Τα αφτιά μας ανιχνεύουν κύματα συμπίεσης στον αέρα ως ήχους, ενώ τα μάτια μας ανιχνεύουν κύματα φωτός. Οταν ένας σεισμός πλήττει μια πόλη, η καταστροφή προκαλείται από σεισμικά κύματα που κινούνται μέσα στη Γη. Θα ήταν δύσκολο οι μαθηματικοί και οι επιστήμονες να μην προβληματιστούν σχετικά με τα κύματα, η αφορμή όμως ήρθε από τις τέχνες: πώς παράγει ήχο ένα βιολί; Το ερώτημα ανάγεται στην αρχαιότητα και στους Πυθαγόρειους, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι αν τα μήκη δύο χορδών ίδιου είδους και τάσης διέπονται από έναν απλό λόγο όπως 2:1 ή 3:2, τότε παράγουν νότες οι οποίες όταν παίζονται μαζί ακούγονται ασυνήθιστα αρμονικές. Οι πιο σύνθετοι λόγοι είναι δυσαρμονικοί και δυσάρεστοι στο αφτί. Ο ελβετός μαθηματικός Γιόχαν Μπερνούλι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε το νόημα αυτών των παρατηρήσεων. Το 1727 απεικόνισε τη χορδή ενός βιολιού σαν έναν τεράστιο αριθμό από πυκνά σημεία μάζας που συνδέονται μεταξύ τους με ελάσματα. Χρησιμοποίησε τους νόμους του Νεύτωνα για να εξαγάγει τις εξισώσεις κίνησης του συστήματος και στη συνέχεια τις έλυσε. Από τις λύσεις συμπέρανε ότι το απλούστερο σχήμα για μια παλλόμενη χορδή είναι μια ημιτονοειδής καμπύλη. Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι δόνησης – ημιτονοειδείς καμπύλες στις οποίες περισσότερα από ένα κύματα ταιριάζουν στο μήκος της χορδής, γνωστές στους μουσικούς ως αρμονικές.
Ντ'Αλαμπέρ: Βιολιά και σεισμοί
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ο Ζαν λε Ρον ντ' Αλαμπέρ ακολούθησε μια παρόμοια διαδικασία. Επικεντρώθηκε όμως στην απλοποίηση των εξισώσεων της κίνησης και όχι στη λύση τους. Αυτό που προέκυψε ήταν μια κομψή εξίσωση η οποία περιγράφει πώς το σχήμα της χορδής αλλάζει με τον χρόνο. Αυτή είναι η κυματική εξίσωση, η οποία δηλώνει ότι η επιτάχυνση οποιουδήποτε μικρού τμήματος της χορδής είναι ανάλογη με την τάση που επιδρά σε αυτήν. Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύματα των οποίων οι συχνότητες δεν παρουσιάζουν μια αναλογία απλών αριθμών παράγουν έναν δυσάρεστο θόρυβο σαν βουητό ο οποίος είναι γνωστός ως «διακροτήματα» (beats). Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι απλοί αριθμητικοί λόγοι δίνουν νότες που ακούγονται αρμονικές.
Η κυματική εξίσωση μπορεί να τροποποιηθεί για να χειριστεί πιο σύνθετα φαινόμενα, όπως οι σεισμοί. Εξελιγμένες μορφές της κυματικής εξίσωσης επιτρέπουν στους σεισμολόγους να ανιχνεύσουν τι συμβαίνει εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Μπορούν να χαρτογραφήσουν τις τεκτονικές πλάκες της Γης καθώς αυτές γλιστρούν η μία κάτω από την άλλη προκαλώντας σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Το μεγαλύτερο τρόπαιο σε αυτόν τον τομέα θα ήταν ένας αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων και πολλές από τις μεθόδους που διερευνώνται γι' αυτόν τον σκοπό βασίζονται στην κυματική εξίσωση.
Από την άμαξα στον τηλέγραφο
Οι εξισώσεις κρύβονται ακόμη και πίσω από τις καλλιέργειες που φέρνουν τα δημητριακά στο πρωινό μας.

Η πιο σημαντική όμως έμπνευση που πρόσφερε η κυματική εξίσωση γεννήθηκε με τις εξισώσεις του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό. Το 1820 οι περισσότεροι άνθρωποι φώτιζαν τα σπίτια τους με κεριά και φανάρια. Αν θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα, γράφατε ένα γράμμα και το βάζατε σε μια άμαξα που την έσερναν άλογα· για τα επείγοντα μηνύματα, παραλείπατε την άμαξα. Μέσα σε 100 χρόνια τα σπίτια και οι δρόμοι είχαν ηλεκτρικό φωτισμό, σήματα μεταφέρονταν με τον τηλέγραφο από ήπειρο σε ήπειρο και οι άνθρωποι άρχισαν ακόμη και να μιλάνε ο ένας στον άλλον από μακριά μέσω τηλεφώνου. Η ραδιοεπικοινωνία είχε αποδειχθεί στο εργαστήριο και ένας επιχειρηματίας είχε στήσει μια επιχείρηση πουλώντας «ασύρματα» στο κοινό.
Η κοινωνική και τεχνολογική επανάσταση πυροδοτήθηκε από τις ανακαλύψεις δύο επιστημόνων. Περίπου το 1830 ο Μάικλ Φαραντέι έθεσε τα θεμέλια της Φυσικής του Ηλεκτρομαγνητισμού. Τριάντα χρόνια αργότερα ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ ξεκίνησε την αναζήτησή του προσπαθώντας να διατυπώσει μια μαθηματική βάση για τα πειράματα και τις θεωρίες του Φαραντέι.
Φαραντέι: τα πεδία
Την εποχή εκείνη οι περισσότεροι φυσικοί που εργάζονταν στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό αναζητούσαν αναλογίες με τη βαρύτητα, την οποία έβλεπαν ως μια δύναμη που επενεργεί σε δύο σώματα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Ο Φαραντέι είχε μια διαφορετική ιδέα: για να εξηγήσει τη σειρά των πειραμάτων που έκανε σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό υποστήριξε ότι και τα δύο φαινόμενα είναι πεδία τα οποία διαχέονται στον χώρο, αλλάζουν με τον χρόνο και μπορούν να ανιχνευθούν από τις δυνάμεις που παράγουν. Ο Φαραντέι διετύπωσε τις θεωρίες του με τους όρους γεωμετρικών σχημάτων, όπως οι γραμμές μαγνητικής δύναμης.
Ο Μάξγουελ επαναδιατύπωσε αυτές τις ιδέες κατ' αναλογία με τα Μαθηματικά της ροής των ρευστών. Υποστήριξε ότι οι γραμμές της δύναμης ήταν ανάλογες με τις διαδρομές που ακολουθούν τα μόρια ενός ρευστού και ότι η ένταση του ηλεκτρικού ή του μαγνητικού πεδίου ήταν ανάλογη με την ταχύτητα του ρευστού. Ως το 1864 ο Μάξγουελ είχε διατυπώσει τέσσερις εξισώσεις για τις βασικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ηλεκτρικά και στα μαγνητικά πεδία. Οι δύο μάς λένε ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός δεν μπορούν να διαρρεύσουν σε μεγάλη απόσταση. Οι άλλες δύο μάς λένε ότι όταν μια περιοχή ηλεκτρικού πεδίου περιστρέφεται κυκλικά δημιουργεί μαγνητικό πεδίο, ενώ μια περιστρεφόμενη περιοχή μαγνητικού πεδίου δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο.
Μάξγουελ: Φως στο φως
Εκείνο όμως το οποίο έκανε όλα αυτά τόσο εκπληκτικά ήταν αυτό που ο Μάξγουελ έκανε στη συνέχεια. Κάνοντας μερικές απλές μετατροπές στις εξισώσεις του, μπόρεσε να εξαγάγει την κυματική εξίσωση και συμπέρανε ότι το φως θα πρέπει να είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Αυτό και μόνο ήταν καταπληκτικό, εφόσον κανείς ως τότε δεν είχε φανταστεί μια τόσο θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στο φως, στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Το φως υπάρχει σε διάφορα χρώματα, αντίστοιχα με διαφορετικά μήκη κύματος. Τα μήκη κύματος που εμείς βλέπουμε περιορίζονται από τη χημεία των χρωστικών του ματιού που ανιχνεύουν το φως. Οι εξισώσεις του Μάξγουελ οδήγησαν σε μια συγκλονιστική πρόβλεψη – ότι ήταν δυνατόν να υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα όλων των μηκών κύματος. Κάποια από αυτά, με μήκη κύματος μεγαλύτερα από αυτά που μπορούμε να δούμε, θα άλλαζαν τον κόσμο: τα ραδιοκύματα.
Το 1887 ο Χάινριχ Χερτς απέδειξε πειραματικά τα ραδιοκύματα. Δεν υπολόγισε όμως την πιο επαναστατική εφαρμογή τους. Αν μπορούσε κανείς να εντυπώσει ένα σήμα επάνω σε ένα τέτοιο κύμα θα μπορούσε να μιλήσει στον κόσμο. Ο Νίκολα Τέσλα, ο Γουλιέλμος Μαρκόνι και άλλοι έκαναν το όνειρο αυτό πραγματικότητα και ολόκληρη η πανοπλία των σύγχρονων επικοινωνιών, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως το ραντάρ και τις ζεύξεις μικροκυμάτων για τα κινητά τηλέφωνα, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Και όλα προήλθαν από τέσσερις εξισώσεις και δύο σύντομους υπολογισμούς. Οι εξισώσεις του Μάξγουελ δεν άλλαξαν απλώς τον κόσμο. Ανοιξαν έναν καινούργιο.
Εξίσου σημαντικά με αυτά που περιγράφουν οι εξισώσεις του Μάξγουελ είναι εκείνα που δεν περιγράφουν. Αν και οι εξισώσεις αποκάλυψαν ότι το φως είναι κύμα, οι φυσικοί σύντομα ανακάλυψαν ότι η συμπεριφορά του μερικές φορές δεν συμβάδιζε με αυτή την άποψη. Αν ρίξετε φως σε ένα μέταλλο παράγεται ηλεκτρισμός – ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Αυτό θα είχε νόημα μόνο αν το φως συμπεριφερόταν σαν σωματίδιο. Ηταν λοιπόν το φως κύμα ή σωματίδιο; Στην πραγματικότητα ήταν και τα δύο. Η ύλη αποτελείται από κβαντικά κύματα και μια σφιχτοδεμένη δέσμη κυμάτων ενεργεί σαν σωματίδιο.
Σρέντινγκερ: Νεκρή ή ζωντανή;
Στον παράξενο κόσμο των κβαντικών υπολογισμών του Σρέντιγκερ μια γάτα μπορεί να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτοχρόνως.

Το 1927 ο Ερβιν Σρέντινγκερ ανέπτυξε μια εξίσωση για τα κβαντικά κύματα. Αυτή ταίριαζε άψογα στα πειράματα, ενώ παράλληλα περιέγραφε έναν πολύ παράξενο κόσμο, στον οποίο τα θεμελιώδη σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο δεν είναι αυστηρά καθορισμένα αντικείμενα αλλά νέφη πιθανοτήτων. Η ιδιοστροφορμή (spin) ενός ηλεκτρονίου είναι σαν ένα νόμισμα το οποίο μπορεί να είναι μισό κορόνα - μισό γράμματα ώσπου να πέσει στο τραπέζι. Σύντομα οι θεωρητικοί άρχισαν να προβληματίζονται για ένα σωρό κβαντικές παραξενιές, όπως οι γάτες που ήταν ταυτοχρόνως νεκρές και ζωντανές και τα παράλληλα σύμπαντα στα οποία ο Αδόλφος Χίτλερ κέρδιζε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κβαντομηχανική δεν περιορίζεται όμως μόνο σε φιλοσοφικά αινίγματα. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές – ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, αυτοκίνητα, ψυγεία, φούρνοι – έχουν τσιπ μνήμης που βασίζονται στο τρανζίστορ, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην Κβαντομηχανική των Ημιαγωγών. Νέες χρήσεις της Κβαντομηχανικής φθάνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα. Οι κβαντικές τελείες – μικροσκοπικοί «σβώλοι» ημιαγωγών – μπορούν να εκπέμψουν φως οποιουδήποτε χρώματος και χρησιμοποιούνται στις βιολογικές απεικονίσεις, όπου μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές, συχνά τοξικές, χρωστικές. Οι μηχανικοί και οι φυσικοί προσπαθούν να επινοήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή ο οποίος θα μπορεί να εκτελεί πολλούς διαφορετικούς υπολογισμούς παράλληλα, σαν τη γάτα που είναι μαζί νεκρή και ζωντανή.
Τα λέιζερ αποτελούν μιαν άλλη εφαρμογή της Κβαντομηχανικής. Τα χρησιμοποιούμε για να διαβάσουμε πληροφορίες από μικροσκοπικά «λακκάκια» στους δίσκους CD, DVD και Blu-ray. Οι αστρονόμοι τα χρησιμοποιούν για να μετρήσουν την απόσταση από τη Γη ως τη Σελήνη. Ισως ακόμη και να ήταν δυνατόν να εκτοξεύσουμε διαστημικά οχήματα από τη Γη επάνω σε μια ισχυρή ακτίνα λέιζερ.
Φουριέ: πάνω απ' όλα η μέθοδος
Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία έρχεται από μια εξίσωση η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε τα κύματα. Αρχίζει το 1807, όταν ο Ζοζέφ Φουριέ επινόησε μια εξίσωση για τη ροή της θερμότητας. Υπέβαλε το σχετικό άρθρο στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, όμως αυτό απερρίφθη. Το 1812 η Ακαδημία όρισε τη θερμότητα ως θέμα για το ετήσιο βραβείο της. Ο Φουριέ υπέβαλε ένα μακροσκελέστερο, αναθεωρημένο άρθρο – και κέρδισε.
Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του βραβευμένου άρθρου του Φουριέ δεν ήταν η εξίσωση αλλά ο τρόπος με τον οποίο την έλυσε. Ενα βασικό πρόβλημα ήταν το να βρει κανείς πώς η θερμότητα κατά μήκος μιας λεπτής ράβδου αλλάζει με τον χρόνο με βάση το πρότυπο της αρχικής θερμοκρασίας. Ο Φουριέ θα μπορούσε να λύσει την εξίσωση άνετα αν η θερμοκρασία μεταβαλλόταν σαν ημιτονοειδές κύμα κατά μήκος της ράβδου. Απεικόνισε ένα πιο σύνθετο πρότυπο με έναν συνδυασμό ημιτονοειδών καμπυλών με διαφορετικά μήκη κύματος, έλυσε την εξίσωση για κάθε συνιστώσα ημιτονοειδή καμπύλη και πρόσθεσε αυτές τις λύσεις μεταξύ τους. Ο Φουριέ υποστήριξε ότι η μέθοδος αυτή ίσχυε για οποιοδήποτε πρότυπο, ακόμη και για εκείνα στα οποία η θερμοκρασία αλλάζει απότομα τιμή. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να προσθέσει κανείς έναν άπειρο αριθμό συνιστωσών από ημιτονοειδείς καμπύλες.
Παρ' όλα αυτά το νέο άρθρο του Φουριέ επικρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά τεκμηριωμένο και για ακόμη μία φορά η Γαλλική Ακαδημία αρνήθηκε να το δημοσιεύσει. Το 1822 ο Φουριέ αγνόησε τις αντιρρήσεις και δημοσίευσε τη θεωρία του ως βιβλίο. Δύο χρόνια αργότερα έγινε γραμματέας της Ακαδημίας, έβγαλε τη γλώσσα στους επικριτές του και δημοσίευσε την αρχική εργασία στην επιθεώρηση της Ακαδημίας. Ωστόσο οι επικριτές είχαν ένα δίκιο. Οι μαθηματικοί είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι άπειρες σειρές ήταν επικίνδυνα όντα: δεν συμπεριφέρονταν πάντα σαν τα ωραία, πεπερασμένα αθροίσματα. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη, όμως η τελική ετυμηγορία ήταν ότι η ιδέα του Φουριέ θα μπορούσε να τεκμηριωθεί πλήρως αποκλείοντας τα εξαιρετικά άτακτα πρότυπα. Το αποτέλεσμα είναι ο μετασχηματισμός του Φουριέ, μια εξίσωση η οποία αντιμετωπίζει ένα μεταβαλλόμενο με τον χρόνο σήμα ως το άθροισμα μιας σειράς από συνιστώσες ημιτονοειδείς καμπύλες υπολογίζοντας τα πλάτη και τις συχνότητές τους.
Παρών σε κάθε «κλικ»
Σήμερα ο μετασχηματισμός του Φουριέ επηρεάζει τη ζωή μας με χίλιους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αναλύσουμε το σήμα της δόνησης που παράγεται από έναν σεισμό και να υπολογίσουμε τις συχνότητες στις οποίες η ενέργεια που μεταδίδεται στο έδαφος είναι μεγαλύτερη. Ενα βήμα για την αντισεισμική θωράκιση ενός κτιρίου είναι να εξασφαλίσει κανείς ότι οι προτιμώμενες συχνότητες του κτιρίου διαφέρουν από αυτές της σεισμικής δόνησης.
Αλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την απάλειψη του θορύβου από παλαιές ηχογραφήσεις, την ανακάλυψη της δομής του DNA μέσω της απεικόνισης με ακτίνες Χ, τη βελτίωση της λήψης των ραδιοηλεκτρικών σημάτων και την αποφυγή ανεπιθύμητων κραδασμών στα αυτοκίνητα. Επίσης όλοι μας επωφελούμαστε από αυτήν κάθε φορά που παίρνουμε μια ψηφιακή φωτογραφία.

Ο κ. Ιαν Στιούαρτ είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ της Βρετανίας.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

BLAISE PASCAL (1623-1662)


17 ος ΑΙΩΝΑΣ
   Γάλλος φι­λόσοφος και επιστήμονας. Δεκαέξι ετών γράφει το έργο [Πραγματεία περί των κωνικών], δεκαοχτώ εφευρίσκει μια αριθμομηχανή, στη συνέ­χεια μελετά το πρόβλημα του κενού, απο­δεικνύει την πίεση του αέρα και κάνει ση­μαντικές μαθηματικές ανακαλύψεις. Έπει-τα από μια περίοδο κοσμικής ζωής, τάσ­σεται στο πλευρό των ιανσενιστών κατά των ιησουιτών  [Επαρ­χιακές επιστολές], 1656-57 και ετοιμάζει μια απολογία της χριστιανικής θρησκείας, την οποία διακόπτει ο θάνατος.
    
Ενάντια στην αυθεντία των αρχαίων, ο Πασκάλ υπερασπίζεται τη νομιμότητα του λογικού συλλογισμού και του πειρά­ματος στη διερεύνηση της επιστημονικής αλήθειας: όπως το άτομο, έτσι και η αν­θρωπότητα προοδεύει συσσωρεύοντας γνώσεις. Ωστόσο, η κατάκτηση της αλή­θειας δε στηρίζεται, όπως στον Ντεκάρτ, σε μια καθολική μέθοδο. Σεβόμενη τις τρεις τάξεις πραγματικοτήτων (τα σώμα­τα, τα πνεύματα, τις καρδιές), η σκέψη πρέπει να καταστεί, ανάλογα με την περί­πτωση, πνεύμα της γεωμετρίας -παρα­γωγικό και αποδεικτικό- ή πνεύμα της λε­πτότητας - ικανό να συλλαμβάνει ενορατικά με ένα μόνο βλέμμα.
 
         Σκέψε/ς
Σκέψείς του κ. Πασκάλ πάνω στη θρη­σκεία και σε μερικά ακόμη ζητήματα, που βρέθηκαν μετά το θάνατο του ανάμεσα στα χαρτιά του (1670), αυτός είναι ο τίτ­λος της πρώτης έκδοσης του περίφημου έργου: επρόκειτο για σημειώσεις και ατα­ξινόμητους στοχασμούς που θα χρησί­μευαν για τη σύνταξη μιας απολογίας του χριστιανισμού. Από την απολογία αυτή, ό­που ο Πασκάλ ανασυνθέτει την προσωπι­κή του εξέλιξη, ενώ το σχέδιο της δεν το γνωρίζουμε παρά μόνο σε αδρές γραμ­μές, μόνο το πρώτο μέρος, Η αθλιότητα του ανθρώπου χωρίς Θεό, έχει ως προς το μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί, ενώ το δεύτερο, Ο άνθρωπος συν Θεώ, είναι πιο σύντομο και αποσπασματικό.
     
        Ο Πασκάλ απευθύνεται στους ελευθέ­ριους, και για το λόγο αυτό αναζητά μια μέθοδο (διάκριση των δύο πνευμάτων, ρό­λος της καρδιάς, τελειοποίηση μιας τέ­χνης της πειθούς) κατάλληλη για να τους πείσει. Επιχειρεί να περιγράψει την ατελεια
και την αντίφαση της ανθρώπινης φύσης. Ευρισκόμενος ανάμεσα σε δυο ά­πειρα, ο άνθρωπος είναι αδύναμος: η φα­ντασία του, «δέσποινα του σφάλματος», η φιλαυτία του, καθώς και η «διασκέδαση», είναι εμπόδια για το στοχασμό1 αλλά, ταυ­τόχρονα, ο άνθρωπος διψά για το μεγα­λείο και το απόλυτο (είναι «ένα καλάμι που σκέφτεται»). Η λύση στο μεταφυσικό πρό­βλημα δε βρίσκεται ούτε στον πυρρωνι-σμό του Μονταίν ούτε στο στωικισμό του Επίκτητου, αλλά στις «αλήθειες» του χριστιανισμού, όπως αναδύονται από το βιβλικό δόγμα της πτώσης του ανθρώπου· ένα πλάσμα που έχει απολέσει τη χάρη και αναθυμάται το περασμένο του μεγαλείο η ελπίδα σωτηρίας του ωστόσο δικαιώνε­ται από την ανάσταση του Χριστού.

Συγκρίσιμες από πολλές απόψεις με τις Εξομολογήσεις του αγίου Αυγουστί­νου, οι Σκέψεις -παρά την κριτική που τους άσκησαν, ιδίως ο Βολταίρος και ο Κοντορσέ- γνωρίζουν αμέσως επιτυχία που διαρκεί ως τις ημέρες μας. Το έργο, ανεξάρτητα από το θεολογικό του αντί­κτυπο, καθιστά τον Πασκάλ έναν από τους πιο αυθεντικούς προδρόμους του σύγ­χρονου υπαρξισμού.

ΛΕΞΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ