Η ζωή και το έργο του
Ο Νορβηγός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, δημιουργός του μοντέρνου ρεαλιστικού θεάτρου Χένρικ (Γιόχαν) Ίψεν [Henrik (Johan) Ibsen], γεννήθηκε στο Σην της Νορβηγίας, το 1828, και πέθανε, το 1906, στη Χριστιανία (σημερινό Όσλο).
Τα κυριότερα έργα του είναι τα: Πέερ Γκυντ (1867), Το Σπίτι της Κούκλας (1879), Οι βρικόλακες (1881) και Έντα Γκάμπλερ (1890). «Ένας άνθρωπος που αισθανόταν δυσκολία ή απροθυμία να δημιουργήσει στενές, φιλικές, σχέσεις ή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους, ο οποίος προτιμούσε να περπατάει μόνος του. Καθώς πηγαινοερχόταν αθόρυβα στα παρασκήνια μ' ένα περίεργο, παλιό, άκομψο πανωφόρι, προκαλούσε τον σεβασμό, αλλά πολύ λίγο αίσθημα συντροφικότητας».
Παρ' όλα αυτά, η εμπειρία των πρώτων εκείνων χρόνων -στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοδεία για λόγους επιμόρφωσης στα θέατρα της Δανίας και της Γερμανίας που έκανε το 1852 - πλούτισε εξαιρετικά το μετέπειτα έργο του. Κατά το διάστημα αυτό συμμετείχε, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην παραγωγή όχι λιγότερων από 145 διαφορετικών έργων. Ανάμεσα στο 1851 και το 1857, πέντε δικά του έργα ανεβάστηκαν στο Μπέργκεν. Μερικά σημείωσαν παταγώδη αποτυχία και κανένα δεν σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Το 1856, αρραβωνιάστηκε τη Σουζάννα Θόρεσεν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να παντρευτούν προτού περάσουν άλλα δύο χρόνια. Ο γιος τους Σίγκουρντ, το μοναδικό παιδί τους, γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1859.
Ώριμη δραματουργία. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, σημειώθηκε μια βαθιά τομή στη σταδιοδρομία του. Ο Μπραντ (ανεβάστηκε για πρώτη φορά το 1885), στο οποίο είχε αρχικά δώσει μορφή αφηγηματικού ποιήματος και αργότερα το ξανάγραψε ως έμμετρο δράμα, ολοκληρώθηκε κοντά στη Ρώμη, το καλοκαίρι του 1865, και δημοσιεύθηκε στην Κοπεγχάγη, το επόμενο έτος. Η καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του έργου στη Σκανδιναβία υπήρξε εντυπωσιακή. Από τη στιγμή εκείνη, ο Ίψεν άρχισε να καταπλήσσει τους φίλους του στη Ρώμη με την κομψότητα τών ρούχων του, το κόψιμο της γενειάδας του και τους νέους μεγαλόπρεπους τρόπους του, ακόμη και με τον καινούργιο του σταθερό γραφικό χαρακτήρα . Τον Μπραντ ακολούθησε, το 1867, ο Πέερ Γκυντ (παίχθηκε για πρώτη φορά το 1876). Και τα δύο αυτά έργα είναι, κατά κάποιον τρόπο, έργα πολεμικής κατά του περιορισμένου ορίζοντα -όπως πίστευε ο Ίψεν- της νορβηγικής ζωής και του εφησυχασμού του νορβηγικού χαρακτήρα.
Αφού έμεινε τέσσερα σχεδόν χρόνια στη Ρώμη, το 1868 εγκαταστάθηκε στη Δρέσδη, όπου έμεινε ως το 1875. Μετά τη δημοσίευση, το 1871, των Ποιημάτων του, ο Ίψεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του τεράστιου «διπλού» του δράματος σε 10 πράξεις, Ο Αυτοκράτορας και ο Άνθρωπος από τη Γαλιλαία, που δημοσιεύθηκε το 1873 και ανεβάστηκε για πρώτη φορά το 1896. Το έργο είναι βασισμένο στη ζωή και τη δράση του Ιουλιανού του Παραβάτη. Μέσα από τη σύγκρουση ειδωλολατρείας και χριστιανισμού, προβάλλει την έννοια μιας "τρίτης σφαίρας", όπου ο άνθρωπος μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο πάθος και το πνεύμα. Παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό θεωρήθηκε γενικά ένα από τα πιο αδύνατα που έγραψε ο Ίψεν, ο ίδιος πίστευε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Το 1875, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, αλλά, προς το τέλος του φθινοπώρου του 1878 γύρισε πάλι στη Ρώμη, όπου -εκτός από μια σύντομη παραμονή στο Μόναχο, το 1879-1880 - έμεινε οριστικά ως το 1885. Κατά την περίοδο 1885-1891, έμεινε και πάλι στο Μόναχο. Με τα Στηριγματα τής κοινωνίας, τα οποία εμφανίστηκαν το 1877, τελειώνει η ποιητική του περίοδος και αρχίζει ο κύκλος της λεγόμενης κοινωνικής σάτιρας, για την οποία είναι γενικότερα γνωστός ο Ίψεν. Το έργο εδραίωσε τη φήμη του στη Γερμανία. Δύο μήνες μετά από την πρώτη του έκδοση, τον Φεβρουάριο 1878, παιζόταν σε πέντε διαφορετικά θέατρα μόνο στο Βερολίνο, σε τρεις διαφορετικές μεταφράσεις. Ακολούθησε Το σπίτι της κούκλας, το 1879, το οποίο προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο. Στο έργο αυτό, ο Ίψεν μιλάει αποκαλυπτικά για την απώλεια της ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου, εξαιτίας της αποδοχής των κοινωνικών συμβατικοτήτων.
Όταν ανέβηκε στο Λονδίνο , το 1889, Το σπίτι της κούκλας πυροδότησε τις σφοδρές διαμάχες γύρω από τον «ιψενισμό» , που χαρακτήριζαν το κλίμα πολεμικής στη λογοτεχνία, κατά τη δεκαετία του 1890.
Όλα αυτά τα έργα έχουν ως θέμα τα διαφορετικά πεπρωμένα εκείνων που τολμούν, δεν μπορούν να αποφύγουν ή φοβούνται να πουν την αλήθεια.
Τελευταία χρόνια. Πριν από την επιστροφή του στη Νορβηγία, το 1891, ο Ίψεν συνήθιζε να περνάει τους καλοκαιρινούς μήνες μακριά από το σπίτι του, συνήθως στο αγαπημένο του Gossensass (Colle Isarco) στο Τιρόλο. Εκεί, το 1889, έκανε τη γνωριμία τόσο της νεαρής Χελένε Ραφ από το Μόναχο -που έγινε τακτικός θαμώνας στο σπίτι της οικογένειας Ίψεν, κάτι που ερέθιζε τη ζήλεια της γυναίκας του συγγραφέα- όσο και της Εμίλι Μπάρνταχ, μιας 18χρονης κοπέλας από τη Βιέννη, για την οποία ο Ίψεν έλεγε αργότερα ότι ήταν «ο μαγιάτικος ήλιος στον Σεπτέμβρη της ζωής μου». Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς ποια ακριβώς σημασία είχαν για τον Ίψεν αυτές οι σχέσεις με νεαρές αφοσιωμένες γυναίκες. Άφησαν όμως τα ίχνη τους και στην Έντα Γκάμπλερ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά του έργα, και στον Αρχιμάστορα Σόλνες. Το 1891, ο Ίψεν, παγκόσμια διάσημος πλέον, γύρισε στη Νορβηγία και εγκαταστάθηκε στη Χριστιανία.
Ό Ίψεν υπήρξε λεπτολόγος και συστηματικός δημιουργός. Η πρακτική την οποία ακολουθούσε στην ώριμη περίοδο της ζωής του ήταν να αφιερώνει δύο χρόνια σε κάθε έργο, το οποίο επεξεργαζόταν με βάση προκαταρκτικές σημειώσεις, παραλλαγές και σχεδιάσματα, τα οποία συνεχώς τελειοποιούσε ως την τελική τους μορφή. Αυτά τα σχεδιάσματα, πολλά από τα οποία διασώθηκαν, προσφέρουν όχι μόνο μια συναρπαστική περιγραφή και ανάλυση της γένεσης των θεατρικών του έργων, αλλά και αποτελούν μοναδικά τεκμήρια για τη φύση της δραματικής δημιουργίας.
Αξιολόγηση. Παρά το γεγονός ότι ο Ίψεν τιμήθηκε (αλλά και από ορισμένους κύκλους αμαυρώθηκε), κατά τη διάρκεια της ζωής του, ως πηγή εκείνου που ο Μπέρναρντ Σω ονόμασε «ιψενισμό» (δηλαδή, μια κριτική της ηθικής της εποχής του με μορφή θεατρικού έργου), αναγνωρίστηκε κυρίως ως ο δημιουργός του σύγχρονου δραματικού θεάτρου πρόζας. Η μεταγενέστερη κριτική εκτιμάει άλλες ιδιότητες στο έργο του: την αξεπέραστη δεξιοτεχνία της τεχνικής του, τη διεισδυτική ψυχολογική του ανάλυση, τον συμβολισμό του και την ποίηση του θεατρικού του λόγου. Τα θεατρικά έργα που έγραψε στα ώριμα χρόνια της ζωής του -έργα με τα οποία διερεύνησε τι σημαίνει πραγματικότητα και τι ψευδαίσθηση, τι είναι πραγματικά αληθινό και τι επίπλαστο μέσα στο άτομο και στην κοινωνία- συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη και στον εμπλουτισμό του δραματικού θεάτρου πρόζας γενικότερα. Κυριότερα έργα
θεατρικά έργα
- Κατιλίνας (1850)
- Τάφος τού πολεμιστή (πρώτη γραφή 1850, δεύτερη γραφή 1854)
- Νόρμα ή ο έρωτας ενός πολιτικού (1851)
- Η νύχτα του Αγίου Ιωάννου (1853)
Το Θέατρο Ίψεν στο Skien της Νορβηγίας - Η κυρία Ίνγκερ του Όεστροτ (1885)
- Πανηγύρι στο Σολχάουγκ (1856)
- Όλαφ Λίλιεκρανς (1857)
- Τα παληκάρια του Χέλγκελαντ (1858)
- Η κωμωδία του έρωτα (1862)
- Οι μνηστήρες του θρόνου (1863)
- Μπραντ (1866)
- Πέερ Γκύντ (1867)
- Ο Σύνδεσμος Νεότητας (1869)
- Ο αυτοκράτορας και ο Άνθρωπος από τη Γαλιλαία (1873)
- Τα στηρίγματα της κοινωνίας (1877)
- Το σπίτι της κούκλας (1879)
- Βρικόλακες (1881)
- Ένας εχθρός του λαού (1882)
- Η αγριόπαπια (1884)
- Ρόσμερσχολμ (1886)
- Η κυρά της θάλασσας (1888)
- Έντα Γκάμπλερ (1890)
- Ο αρχιμάστορας Σόλνες (1892) [ΣΣ. Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε με τίτλο Ο αρχιτέκτονας Σόλνες]
- Ο μικρός Έυολφ (1894)
- Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν (1896)
- Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί (1899).
- Στα ύψη (1859)
- Τέρι Βίγκεν (1862)
- Το έπος του Μπραντ (γράφηκε το 1864-1865, εκδόθηκε το 1907)
- Ποιήματα (1871)
Άλλα έργα
- Η αλληλογραφία του, 2 τόμ. (1904)
- Τα ανέκδοτα χειρόγραφά του, 3 τόμ. (1909)
(Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα)
BIBΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
BIBΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου