19 oς ΑΙΩΝΑΣ |
Αφού εκδιώχθηκε από την Πρωσία εξαιτίας των επαναστατικών του ιδεών, μετανάστευσε στο Παρίσι όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του αναρχικού κινήματος (τον Γάλλο Προυντόν και τον Ρώσο Μπακούνιν) και πάνω απ' όλα γνώρισε τον Φρειδερίκο Ένγκελς, ο οποίος θα παραμείνει φίλος του, υποστηρικτής και συνεργάτης για όλη του τη ζωή. Κατά τη διάρκεια τη διαμονής του στο Παρίσι έγραψε τα Οικονομικό-φιλοσοφικά χειρόγραφα (1844), τα οποία όμως δεν εξέδωσε ποτέ. Διωγμένος και από το Παρίσι, κατέφυγε στις Βρυξέλλες, όπου το 1848 εξέδωσε το Κομουνιστικό Μανιφέστο, σε συνεργασία με τον Ένγκελς.
Αναγκασμένος να εγκαταλείψει και το Βέλγιο, Βρήκε οριστικό καταφύγιο στο Λονδίνο, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Μόνο η οικονομική βοήθεια από τον Ενγκελς του επέτρεψε να συντηρήσει την πολυμελή οικογένεια του, αν και με διάφορες οικονομικές δυσκολίες και να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο πρόγραμμα ιστορικών, πολιτικών και οίκονομικων ερευνων, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Κεφάλαιο, το μνημειώδες έργο ο πρώτος τόμος τομος του οποιου βγηκε το 1867 (οι δύο επόμενοι δημοσιεύτηκαν από τον Ένγκελς μετά τον θάνατο του. Οσον αφορά τη θεωρητική έρευνα ο Μαρξ ανέλαβε μία έντονη δραστηριότητα πολιτικού οργανωτή η οποία κορυφώθηκε το 1864 με την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς των Εργατών.
Κύρια έργα: Μία θεωρία για τον Φόιερμπαχ (1845), Η ιερή οικογένεια (1845), Η γέρμανικη ιδεολογια (1846), Η μιζέρια της φιλοσοφίας (1847), Κομουνιστικό Μανιφέστο (1848), Κριτική του προγράμματος της Γκότα (1859),, Κεφάλαιο (τρεις τόμοι, αντιστοίχως το 1867, το 1885 και το 1894).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου