Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΟΡΥΚΤΑ -ΓΕΩΛΟΓΙΑ


Εισαγωγικές Έννοιες

α) Γεωλογία:   Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των φαινομένων που έγιναν και γίνονται στο στε­ρεό φλοιό της Γης από την περίοδο του σχηματισμού του μέ­χρι σήμερα.

β) Πετρώματα:    Ονομάζονται πετρώματα τα υλικά από τα οποία αποτελείται ο στερεός φλοιός της Γης. Ειδικότερα πε­τρώματα ονομάζονται τα στερεά σώματα τα οποία αποτελού­νται από παραγενέσεις ή από συσσωματώσεις διαφόρων ορυ­κτών. Τα πετρώματα εκτείνονται σε μεγάλα τμήματα του φλοιού της Γης και παρουσιάζουν συνήθως ομοιομορφία σ' όλη τους την έκταση. Σημειώνουμε ότι με τον όρο πέτρωμα δεν εννοούμε κάποιο σκληρό υλικό, όπως π.χ. ο γρανίτης, διότι υπάρχουν και πετρώματα μαλακά και εύθραυστα όπως ο γύψος, η άργιλος, το νερό κ.ά.

γ) Πετρολογία (ή Πετρογραφία ή Λιθολογία):    Είναι ο κλά­δος της Γεωλογίας ο οποίος επικεντρώνεται στη μελέτη (ταξι­νόμηση, έρευνα και χημική σύσταση) των πετρωμάτων.

δ) Ορυκτά:   Τα συστατικά των πετρωμάτων ονομάζονται ορυκτά. Ειδικότερα ονομάζονται ορυκτά τα φυσικά ανόργανα ασώματα, στερεά ή σπανίως υγρά (π.χ. ο αυτοφυής υδράργυ­ρος), τα οποία έχουν ορισμένη χημική σύσταση και είναι ομοι­ογενή. Η ομοιογένεια των ορυκτών ανατρέπεται από διάφο­ρες αιτίες (διασπάσεις, προσμίξεις, μετασωματώσεις).
Τα ορυκτά βρίσκονται στο έδαφος ή στο υπέδαφος ή με μορφή διαλύματος στο νερό.

ε) Ορυκτολογία:   Ο κλάδος της Γεωλογίας που μελετά τα ορυκτά ονομάζεται ορυκτολογία.

στ) Μεταλλεύματα:   Ονομάζονται τα ορυκτά από τα οποία εξάγουμε μέταλλα.

ζ) Ορυχείο:   Ονομάζεται ο τόπος (υπαίθριος ή υπόγειος), όπου γίνεται εξόρυξη χρήσιμων ορυκτών.

η) Μεταλλείο:   Ονομάζεται ο τόπος όπου γίνεται εξόρυξη ορυκτών τα οποία περιέχουν μέταλλα.

θ) Μεταλλουργείο:   Το εργαστήριο ή το εργοστάσιο εξα­γωγής μετάλλων από τα ορυκτά ονομάζεται μεταλλουργείο.

ι) Λίθος.- Ονομάζεται το στερεό υλικό το οποίο δημιουρ­γείται από γεωλογικές διαδικασίες και προέρχεται από πετρώ­ματα.

ία) Απολιθώματα:   Μέσα στα πετρώματα βρίσκονται συχνά λείψανα ή αποτυπώματα του ζωϊκού και φυτικού κόσμου. Αυτά ονομάζονται απολιθώματα. Με τη μελέτη των απολιθωμάτων η Παλαιοντολογία κατορθώνει να προσδιορίζει την ηλικία των διαφόρων πετρωμάτων μέσα στα οποία βρίσκονται τα απολι­θώματα.
ιβ) Παλαιοντολογία:   Ονομάζεται η επιστήμη η οποία μελε­τά τα απολιθώματα.
                EYAΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΝΔΑΓΟΣ--Η ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ--ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΙΘΡΑ"















Δεν υπάρχουν σχόλια: